Vergeving….
Ik kom bij cli├źnten regelmatig tegen dat Verbittering omtrent ervaringen uit het verleden de oorzaak is van stagnatie in persoonlijke groei. Het boeiende is dat ik het niet alleen in de individuele coachsessies tegenkom, maar ook in de teamcoachings-sessies komt dit aan de oppervlak.
In het geval van de individu is de verbittering vaak gericht naar een persoon. In de teamsessies is de verbittering gericht naar “de organisatie” of “het management”. Hierbij is een collectieve energie de versterker voor de stagnatie. Er is in die teams dan ook weerstand. Naar van alles en nog wat…
Het woord “verbittering” heeft een negatieve lading. Het wordt niet snel naar elkaar uitgesproken als men het opmerkt in het gedrag/ de communicatie van iemand/een team.
Toch zou het heel erg helpen als dat wel gebeurt. Het is namelijk ongelofelijk verhelderend voor de verbitterde persoon/het team om dit (liefdevol) gespiegeld te krijgen. Juist omdat het voor de persoon/het team in kwestie niet zichtbaar is (het ligt op het niveau van het onbewuste), is het dienend als de omgeving dit zichtbaar maakt. Zodra het gezien, herkent en erkend wordt, kan de volgende stap gezet worden. Stap naar loskomen van de oude pijnlijke ervaring en van de belemmerende emoties die daaraan vastgekoppeld zijn. Vergeving naar onszelf en naar de ander(en) kan dan beginnen te groeien en plek te krijgen. Loskomen van wat je niet meer dient zorgt voor die ruimte en openheid naar het nieuwe.
In de coaching wordt het onzichtbare van Verbittering zichtbaar gemaakt en kunnen wij hier door middel van vergevings-oefeningen aandacht aan besteden en het behandelen. Zodat de verbittering ruimte maakt voor vergeving en de energie weer gaat stromen. Vergeving werkt helende en brengt voortgang in de ontwikkeling naar een positieve en gezonde levens/werkhouding.
Wat heb jij nog te vergeven? Aan jezelf of aan een ander? En hoe ga jij dat aanpakken?

Share This